Salariatii nu sunt dornici sa afle in ce fel isi pot face jobul mai usor si mai sanatos, iar angajatorii nu se grabesc sa-i informeze.
Calitatea locurilor de munca din Romania este, in continuare, scazuta comparativ cu Uniunea Europeana, se arata intr-un studiu realizat recent de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES). Romanii lucreaza mai mult timp fata de restul muncitorilor din UE si sunt printre cei mai expusi la problemele de sanatate generate de job.
In plus, tinerii absolventi isi gasesc cu greutate un loc de munca in tara, in specializarea absolvita.
Lucratorii romani sunt printre cei mai expusi europeni la riscuri fizice la locul de munca. Potrivit datelor prezentate in analiza, 78,8% lucreaza stand in picioare, 77,2% fac miscari repetitive cu mainile, 45% sunt expusi la temperaturi ridicate, iar 38,6% - la temperaturi joase. Alti 48,1% din salariati muncesc intr-un mediu toxic, in timp ce 45,1% trebuie sa care incarcaturi grele.
Datele utilizate de Ministerul Muncii au la baza analizele Fundatiei europene pentru imbunatatirea conditiilor de viata si de munca. Analiza arata ca peste 50% din salariatii romani considera ca munca le afecteaza sanatatea. Potrivit aceleiasi surse, Romania se afla pe ultimul loc in Europa, cu cei mai putini lucratori care si-au luat concediu medical - aproximativ 10%.
Salariul minim, printre cele mai mici din Europa
Media orara saptamanala de lucru in Romania este mai mare ca media europeana. Un salariat roman cu norma intreaga munceste 41,3 ore/saptamana, fata de 40,5 ore/saptamana cat reprezinta media in celelalte tari UE.
Aproape 50% din romani lucreaza sase sau sapte zile pe saptamana, fata de 22% media UE. Romania se afla insa pe penultimul loc in ceea ce priveste cuantumul salariului minim stabilit in statele UE, care reglementea