Greşeşte cel ce crede că jurnalistica de tip tabloidal este o invenţie a vremurilor noastre. Încă spre sfârşitul secolului al XIX-lea, în goana după senzaţional, presa americană sufoca
Greşeşte cel ce crede că jurnalistica de tip tabloidal este o invenţie a vremurilor noastre. Încă spre sfârşitul secolului al XIX-lea, în goana după senzaţional, presa americană sufoca publicul cititor cu isprăvile însoţite, în lipsa instantaneelor fotografice, necunoscute pe atunci, de sugestive desene ori gravuri, ale unui vestit jefuitor de trenuri şi bănci, Jesse James, faima acestuia trecând rapid şi Oceanul.
"În Europa, există doar doi americani cunoscuţi în toată lumea - Mark Twain şi Jesse James": ce cuvinte pot reda mai bine vâlva extraordinară din jurul acestui bandit la drumul mare, amplificată la maximum de presa epocii, decât comparaţia cu notorietatea de care se bucura marele umorist?
Şi unul, şi celălalt erau, de altfel, fii ai aceluiaşi stat, Missouri, din Sudul profund afectat de războiul din America.
Jesse James, un haiduc al Americii
Război în timpul căruia familia tânărului Jesse a suferit de pe urma brutalităţilor trupelor federale, ceea ce l-a determinat pe acesta să ia calea luptei de partizani, iar mai apoi cea a haiduciei, loviturile sale tot mai îndrăzneţe fiind urmărite cu sufletul la gură de un public dornic de senzaţii, ba formând chiar obiectul popularelor romane de 10 cenţi ("dime-novels"), care se vindeau ca pâinea caldă.
Mulţi sudişti l-au considerat chiar un erou, moartea sa, în 1882, la numai 35 de ani, ca urmare a unei trădări (a fost ucis chiar de unul din oamenii săi), provocând o adâncă emoţie. Legenda lui Jesse James a devenit o temă constantă a folclorului american, dar şi a literaturii culte, a muzicii country şi, nu în ultimul rând, a filmului de peste Ocean.
"Asasinar