Dosare făcute publice de Arhivele Naţionale britanice, clasificate timp de 30 de ani, dezvăluie detalii despre o perioadă "dureroasă" pentru guvernul laburist al vremii, dar şi amănunte din
Dosare făcute publice de Arhivele Naţionale britanice, clasificate timp de 30 de ani, dezvăluie detalii despre o perioadă "dureroasă" pentru guvernul laburist al vremii, dar şi amănunte din viaţa unor personalităţi marcante ale ţării.
Documentele desecretizate arată că anul 1977 a fost unul foarte tensionat pentru laburişti. Informaţiile scot la iveală cum primul-ministru din acea perioadă, James Callaghan, a fost nevoit să ajungă la o înţelegere cu liberalii (aşa-numita Lib-Lab deal), în caz contrar fiind ameninţat cu votul de neîncredere din partea Camerei Comunelor.
Potrivit aceloraşi documente, secretarul particular al reginei a intervenit atunci când unul dintre foştii miniştri, Richard Crossman, a vrut să-şi publice jurnalele, temându-se că informaţiile respective ar putea pune monarhia într-o situaţie jenantă.
Documentele arată cum Palatul Buchingam a luptat din răsputeri să împiedice publicarea unor comentarii făcute de regină în faţa lui Crossman, în legătură cu persoane influente ale vremii. Printre cele mai "neplăcute" pasaje se număra şi afirmaţia că regina "nu-l plăcea deloc" pe Arhiepiscopul Makarios, cleric ortodox care a devenit preşedintele Ciprului după ce a condus o mişcare naţionalistă împotriva stăpânirii britanice.
Un alt amănunt separator era cel legat de reacţia negativă a reginei la decizia contelui de Harewood, vărul ei primar şi al 18-lea în ordinea succesiunii la tron, care a hotărât să divorţeze de soţie în favoarea altei femei.
Necazurile "Doamnei de Fier", dezvăluite
Prima vizită a Doamnei de Fier în SUA, în calitate oficială, a fost marcată de un eveniment "nefericit". Margaret Thatcher a rămas blocată