Salariaţii nu sunt dornici să afle în ce fel îşi pot face jobul mai uşor şi mai sănătos, iar angajatorii nu se grăbesc să-i informeze Calitatea locurilor de muncă din România este,
Salariaţii nu sunt dornici să afle în ce fel îşi pot face jobul mai uşor şi mai sănătos, iar angajatorii nu se grăbesc să-i informeze
Calitatea locurilor de muncă din România este, în continuare, scăzută comparativ cu Uniunea Europeană, se arată într-un studiu realizat recent de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES). Românii lucrează mai mult timp faţă de restul muncitorilor din UE şi sunt printre cei mai expuşi la problemele de sănătate generate de job. În plus, tinerii absolvenţi îşi găsesc cu greutate un loc de muncă în ţară, în specializarea absolvită.
Lucrătorii români sunt printre cei mai expuşi europeni la riscuri fizice la locul de muncă. Potrivit datelor prezentate în analiză, 78,8% lucrează stând în picioare, 77,2% fac mişcări repetitive cu mâinile, 45% sunt expuşi la temperaturi ridicate, iar 38,6% - la temperaturi joase. Alţi 48,1% din salariaţi muncesc într-un mediu toxic, în timp ce 45,1% trebuie să care încărcături grele.
Datele utilizate de Ministerul Muncii au la bază analizele Fundaţiei europene pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă. Analiza arată că peste 50% din salariaţii români consideră că munca le afectează sănătatea. Potrivit aceleiaşi surse, România se află pe ultimul loc în Europa, cu cei mai puţini lucrători care şi-au luat concediu medical - aproximativ 10%.
Salariul minim, printre cele mai mici din Europa
Media orară săptămânală de lucru în România este mai mare ca media europeană. Un salariat român cu normă întreagă munceşte 41,3 ore/săptămână, faţă de 40,5 ore/săptămână cât reprezintă media în celelalte ţări UE.
Aproape 50% din români lucrează şase sau şapte zile pe săptămân