Noaptea, la cumpăna dintre ani... Bogată în tradiţii şi datini. Bătrânii află în această noapte cum va fi anul care vine: bun sau rău, ploios sau secetos... cu ajutorul cepelor! Iau 12
Noaptea, la cumpăna dintre ani... Bogată în tradiţii şi datini. Bătrânii află în această noapte cum va fi anul care vine: bun sau rău, ploios sau secetos... cu ajutorul cepelor! Iau 12 cepe, câte una pentru fiecare lună, le crestează în patru şi le presară pe fiecare cu sare. Cepele care vor lăsa multă apă indică lunile ploioase ale anului.
Dar ce bucate punem pe masa de Revelion? Cum ar trebui să fie masa care se serveşte în noptea dintre ani? Cu siguranţă, un meniu rafinat şi uşor, după ce de Crăciun ne înfruptăm, din plin, din meniul tradiţional cu caltaboş, răcituri, tobă, lebăr, piftie, şunculiţă, fripturi, sarmale, cozonaci. Să lăsăm aşa-zisele "porcării" şi, la cumpăna dintre ani, să ne bucurăm de câteva preparate fine şi delicate.
Pentru început, am putea face un platou rece cu fois gras, icre negre şi şampanie. Apoi un consome de fazan, o felie de morun, păstrăv sau sol cu un sos olandez cu capere şi legume mediteraneene. Pentru felul principal am putea alege un muşchi de vită Chateaubriand, Welington sau curcan. Şi încheiem cu brânzeturi fine, fructe şi un desert lejer, spre exemplu o bavareză sau o varietate de îngheţată.
La felul de bază, noi vă propunem o specialitate din viţel: filet Mignon cu bucheţele de sparanghel. Despre viţel, ilustrul gastronom francez Grimod de la Reynière spunea că este "cameleonul bucătăriei", deoarece este printre puţinele animale din care se prepară o varietate imensă de mâncăruri. Începând de la capul de viţel umplut, picioarele gratinate, creierul, ghindurile de la gât, rasolul, antricotul, muşchiul... Să nu mai vorbim de ficat, prapure, urechi sau limbă... Depinde doar de măiestria şi inventivitatea fiecărui bucăta