Cum Rusia a pledat mult timp pentru o importanţă sporită dată Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă şi Organizaţiei de Cooperare din Shanghai, ambele grupări par să
Cum Rusia a pledat mult timp pentru o importanţă sporită dată Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă şi Organizaţiei de Cooperare din Shanghai, ambele grupări par să întărească legăturile dintre ele. O temă pentru summiturile NATO de anul viitor.
Collective Security Treaty Organization (CSTO) şi Shanghai Cooperation Organization (SCO), organisme dominate de Rusia, s-au angajat să-şi relanseze parteneriatul ca urmare a unui ordin aparent de a ţine forţele din Vest în afara Eurasiei.
Pe 4 decembrie, la Moscova, secretarul general al CSTO, Nikolai Bordyuzha, şi secretarul general delegat SCO, Gao Yusheng, au ajuns la un acord pentru semnarea unui plan cuprinzător de acţiune comună a celor două grupări în 2008. Acordul va fi pecetluit la întâlnirea de la Beijing dintre Bordyuzha şi secretarul general SCO, Bolat Nurgaliyev.
Înaltul oficial CSTO nu a făcut un secret din eforturile lor de a strânge legăturile pentru a contracara alte organizaţii. Bordyuzha a pledat, de asemenea, pentru o acţiune concertată a CSTO şi SCO pentru a îndeplini obiectivele comune de politică externă. Grupările vestice deja îşi coordonează eforturile foarte eficient, a susţinut Bordyuzha.
Oficialii ruşi şi-au exprimat de multe ori îngrijorarea în privinţa amestecului Vestului, sugerând că CSTO şi SCO ar trebui să acţioneze ca un scut împotriva acestui lucru. La începutul acestui an, Bordyuzha amintea activitatea crescândă a NATO, a UE şi a ţărilor terţe ca factori de risc.
Apropierea dintre cele două organizaţii nu este o surpriză, mai ales că membrii unei instituţii se regăsesc şi în cealaltă. Membrii CSTO sunt Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan şi Uz