În Castellon şi alte oraşe iberice învaţă tot mai mulţi elevi români La Colegiul Ejercito din provincia Castellon, un sfert din elevi sunt de cetăţenie română. Cei 110 copii s-au
În Castellon şi alte oraşe iberice învaţă tot mai mulţi elevi români
La Colegiul Ejercito din provincia Castellon, un sfert din elevi sunt de cetăţenie română. Cei 110 copii s-au adaptat foarte bine şi au învăţat rapid limba spaniolă. În acest an, în registrele şcolilor din Spania figurează aproape 60.000 de elevi români.
Pe strada Lepante, din Castellon, cunoscuta melodie "Bolero", de Ravel, răsună în fiecare dimineaţă în difuzoarele Colegiului Ejercito. Agitaţie, sfaturi, copii somnoroşi. "Clopoţelul" anunţă ora 9.00, iar elevii se pregătesc pentru începerea cursurilor.
Directoarea şcolii, Maria del Carmen Puig, ne-a spus că 25% din elevii colegiului sunt români şi că toţi cei 110 copii s-au integrat foarte rapid, unii dintre ei reuşind să devină liderii celor 10 clase din care fac parte.
Dificultăţi de adaptare şi comunicare
"Primul an este de adaptare pentru toţi copiii nou-veniţi. Românii învaţă limba spaniolă mult mai rapid decât ceilalţi imigranţi. Sunt elevi buni, serioşi. Mă bucură faptul că se ajută între ei, îşi traduc unii altora ceea ce nu au înţeles", spune Ana Rayo, responsabila pe probleme educative.
"Cele mai mari dificultăţi de adaptare le au elevii care vin din România la vârsta de şapte ani", relevă Ana.
Au uitat cântecele şi poeziile româneşti
La ora 10.40, coridoarele colegiului sunt pline de copii. În pauza mare, un grup de fete s-a strâns lângă belen (macheta cu scena naşterii Domnului). Gianina Oancea (11 ani) este cea mai mare, elevă în clasa a VI-a. S-a născut în Arad, ca şi Isabella Dunca (10 ani). Denisa (8 ani), aflată în Spania de patru ani, spune, zâmbind stingherită, că nu prea mai ştie de unde a v