Independenţa politică trebuie să fie urmată de refacerea economică şi de stabilizarea socială. Cel mai bun mod de a face asta este să se deschidă perspectiva integrării ţării în
Independenţa politică trebuie să fie urmată de refacerea economică şi de stabilizarea socială. Cel mai bun mod de a face asta este să se deschidă perspectiva integrării ţării în structurile europene şi în instituţiile financiare internaţionale, alături de voinţa asigurării unei supravegheri a economiei.
Ca observator direct al sângeroaselor tragedii de pe teritoriul fostei Iugoslavii, îmi doresc să rămân optimist. Vreau să cred că soluţia propusă (planul Ahtisaari pentru independenţa Kosovo - n. red.), care este rezultatul unor imense eforturi, va reuşi să calmeze situaţia escaladată şi să paveze drumul către o viaţă paşnică şi creativă.
Pentru aceasta, aş dori să văd cum soluţiile propuse sunt implementate cu cel mai mare succes posibil şi că aşteptările oamenilor din Kosovo şi ale comunităţii internaţionale sunt satisfăcute. După toate dificilele experienţe şi violenţele prin care au trecut, oamenii din Kosovo merită pacea, securitatea şi un viitor mai optimist.
Lăsând la o parte faptul că o decizie finală asupra Kosovo nu a fost luată încă (în aprilie 2007 - n. red.) şi că modul de participare a comunităţii internaţionale la guvernare nu a fost stabilit, consider că primele 120 de zile ale guvernării Kosovo de după aceste decizii sunt critice. Cei responsabili trebuie să-şi justifice încrederea acordată prin acţiunile de la bun început şi să demonstreze cum vor respecta marile aşteptări avute de la viitorul mod de viaţă din Kosovo. (…)
1.Protejarea minorităţi-lor sau "Ce trebuie făcut ca să ne permită să trăim împreună?"
O consecinţă a anilor de relaţii extrem de tensionate, poverilor istorice şi urii dintre sârbi şi albanezii kosovari a fost mental