Nici măcar autorii români cu cele mai mari vânzări în 2007 nu pot trăi decent de pe urma scrisului Mircea Cărtărescu, Paulo Coelho, J. K. Rowling, autoarea seriei Harry Potter,
Nici măcar autorii români cu cele mai mari vânzări în 2007 nu pot trăi decent de pe urma scrisului
Mircea Cărtărescu, Paulo Coelho, J. K. Rowling, autoarea seriei Harry Potter, laureatul nobel Orhan Pamuk, Mihaela Rădulescu, Radu Paraschivescu şi Ion Manolescu s-au vândut cel mai bine în 2007, pe piaţa românească.
Numitorul comun al cărţilor lor nu e neapărat valoarea literară, ci mai degrabă cifra de afaceri a editurilor. Dar ce înseamnă aceste vânzări pentru buzunarul scriitorului român? Dacă un autor talentat, însă apărut la o editură obscură, nu câştigă mai nimic din vânzări şi plăteşte în jur de 300 de euro ca să-şi vadă cartea publicată, un scriitor de succes poate obţine anual, din vânzarea unui singur titlu, cel mult un venit corespunzător salariului minim pe economie.
"De ce iubim femeile" de Mircea Cărtărescu a apărut în librării în urmă cu trei ani, dar s-a vândut în cele mai multe exemplare anul acesta şi s-a clasat pe locul patru în topul vânzărilor de la Depozitul de Carte Distribuţie (DDC), cu aproape 8.000 de volume, şi pe locul cinci în clasamentul Librăriilor Humanitas. Cartea este best-seller şi al Editurii Humanitas, care a declarat un număr de 17.000 de exemplare vândute. Scriitorul spune că cifra vânzărilor e posibil să fie chiar mai mare şi că ar trebui luat în calcul şi ultimul volum din "Orbitor", apărut anul acesta.
Totuşi, a trăi dintr-un singur titlu, cu tot succesul de piaţă, înseamnă să trăieşti la limita subzistenţei. "Dacă aş fi fost nevoit să câştig doar din vânzarea cărţii <> , timp de trei ani de la apariţie, aş fi trăit, practic, dintr-un salariu minim pe economie. În România nu poţi trăi decent dintr-o carte. Iar cu banii c