Prinsi in analizarea problemelor bugetului pe anul viitor, ale pachetului de legi pentru invatamant ori ale restructurarii cabinetului, observatorii vietii politice romanesti au dat putina atentie unui eveniment ce, in fapt, este emblematic pentru toate "bataliile partinice" din 2007 si, am putea spune, pentru evolutia postrevolutionara a Romaniei.
Este vorba de legea privind instrainarea (prin negociere directa) a fondului imobiliar al RAAPPS sau, altfel spus, de vanzare a vilelor si apartamentelor de protocol ale statului. Negocierea directa (fara licitatie) ii avantajeaza, evident, pe locatarii existenti, fosti si actuali demnitari, fosti si actuali parlamentari, fosti si actuali clienti ai acestora. Locuintele de protocol sunt, cum se stie, locuinte de lux, cu toate dotarile si facilitatile. De la "evenimentele din 1989", sub toate guvernarile, prin diverse decizii administrative, demnitarii si "alesii" s-au improprietarit cu aceste constructii, la preturi derizorii, visate si de muritorii de rand, care trebuie sa se indatoreze pe zeci de ani pentru a avea o locuinta cat de cat decenta. Legea privatizarii fondului imobiliar al RAAPPS este "cadoul de Craciun" pe care si l-au facut "alesii" la 18 ani de la caderea comunismului.
Despre coruptia clasei politice romanesti s-a scris si s-a discutat mult. Mediile au dezvaluit, de-a lungul anilor, nenumarate afaceri oneroase ale parlamentarilor sau clientilor lor. Dupa 1989, prin naparlire, esalonul secund al nomenclaturii comuniste si "baietii destepti" din Securitate s-au raspandit in toate sectoarele vietii sociale, in toate institutiile politice, acoperindu-se reciproc in "lupta" pentru dobandirea suprematiei economice. Ei au impus "sistemul ticalosit" ce a penetrat totul, asigurandu-le dominarea societatii, aservirea ei. Impartirea preferentiala si in dispretul legii a patrimoniului economic comun n