In trei variante, una mai grozava ca alta!
APERITIVE
1 Rulouri cu branza si sunca
Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g branza de vaci, 4 cepe verzi tocate marunt, 2 linguri capere taiate marunt, 1 lingura castraveciori murati taiati cubulete, sare, piper, 4 felii subtiri de sunca de Praga, 1/2 lingurita mustar iute.
Mod de preparare: * Se pune branza de vaci intr-un castron, se amesteca usor, se incorporeaza, pe rand, ceapa, caperele si castraveciorii si se condimenteaza cu sare si piper. * Se ung feliile de sunca cu mustar (pe o singura parte), se intinde peste ele umplutura (nu pana la margine!) si se ruleaza cu grija ca sa nu se rupa. * Se tin aproximativ o ora la frigider, se aseaza cu "lipitura" in jos pe un platou si se servesc reci. (Rulourile se pot aseza pe un strat de salata verde si se pot servi cu rosii taiate in patru si bagheta proaspata).
2 Pere cu branza de burduf
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 pere mari, 150 g branza roquefort sau de burduf, 150 g sunca de Praga (o singura felie groasa), zeama unei lamai, 25 cl smantana, 3 oua, 40 g unt, 2 linguri coniac, piper.
Mod de preparare: * Taiati perele in patru si curatati-le de coaja, dupa ce ati indepartat partea lemnoasa si samburii. Taiati-le, apoi, lamele groase, stropiti-le cu zeama de lamaie, puneti-le intr-o cratita impreuna cu 330 g de unt si caliti-le 4-5 minute la foc iute. Turnati peste ele coniacul, luati-le de pe foc, flambati-le si lasati-le sa se raceasca (nu chiar de tot). * Incingeti cuptorul la 210gr.. * Taiati sunca cubulete (fara marginea de grasime), zdrobiti branza cu o furculita. * Bateti ouale intr-un bol, adaugati smantana, branza si zeama lasata de perele calite, amestecati-le bine si adaugati piper macinat (mai mult). * Ungeti cu unt o forma rezistenta la foc, asezati in ea feliile de para, presarati