Anul 2008 va fi dominat de evenimente politice importante atat pe plan intern, cat si international. Evenimentele cele mai importante pe plan international sunt alegerile ce se vor desfasura in cele doua superputeri ale lumii: SUA si Rusia.
In SUA, mandatul de presedinte al lui George W Bush expira in noiembrie 2008, iar dsemocratii si republicanii isi vor disputa pe 4 noiembrie fotoliul de la Casa Alba.
De cealalta parte, in Rusia, deciziile vor fi cunoscute mult mai repede. Consiliul Federatiei, Camera Superioara a Parlamentului de la Moscova, a decis sa-i cheme pe cetateni la urne pe 2 martie, pentru alegerea unui nou presedinte.
Aceste alegeri, al patrulea scrutin de la caderea URSS-ului, vor decide cine va fi succesorul lui Vladimir Putin, ales in 2000 si reales in 2004.
Potrivit actualei Constitutii, Putin nu poate sa candideze pentru un al treilea mandat consecutiv, iar actualul sef al statului a dat asigurari in numeroase randuri ca nu va aduce modificari Legii fundamentale.
El a mai spus insa ca isi va pastra "influenta". La 1 octombrie 2007, Putin a anuntat ca va conduce Partidul Rusia Unita, favorit pentru castigarea alegerilor. Varianta cea mai probabil este ca Putin va fi desemnat premier, pastrand practic fraiele puterii.
In Romania, alegerile din 2008 marcheaza o premiera: pentru prima data alegerile prezidentiale nu au loc in acelasi an cu cele parlamentare.
In iunie, in Romania ar trebui sa fie organizate alegeri locale, iar in noiembrie, romanii vor fi chemati sa-si desemneze deputatii si senatorii.
Nu este exclus sa alegem si un nou presedinte, daca vor fi declansate alegeri anticipate. Ideea alegerilor anticipate, organizate simultan cu cele locale, in iunie, a fost avansata chiar de premierul Calin Popescu Tariceanu, in octombrie 2007.
@N_P