Daca ati cazut si v-ati rupt ceva, va vor duce la raze X, in sectia de urgente. Durerile abdominale sau problemele de respiratie sunt supuse de regula aceluiasi gen de raze X. Motivul pentru care ne plac atat de mult radiografiile este ca sunt rapide, usoare si ieftine, si expun pacientii unei radiatii foarte reduse.
Atat de reduse, avertizeaza Time, intr-un articol, incat este extrem de greu (potrivit unor experti, chiar imposibil) sa demonstrezi statistic faptul ca radiatiile cu raze X sporesc de fapt riscul de cancer.
Nu exista nici un dubiu ca razele X pot sa provoace cancer. Efectul este insa extrem de greu de demonstrat, asa cum nu poti sa demonstrezi ca o bomboana ajunge sa provoace carii.
Radiografiile, vedete acum 30 de ani
Acum 30 de ani, scrie Time, obisnuiam sa folosim radiografiile pentru a diagnostica aproape orice: apendicitele, pietrele la rinichi, pneumonia, oasele rupte. Si razele X erau suficiente.
Astazi insa, avertizeaza Time, exista sansa ca dupa ce vi se cer acele radiografii, medicul de urgenta sa va trimita in jos, pe hol, pentru un al doilea test. Unul care va expune radiatiilor de sute de ori mai mult decat radiografiile : tomografia.
S-a demonstrat ca radiatia de la un CT scan, sau un computer tomograf, scrie Time, poate sa provoace cancer. Un recent raport, publicat in noiembrie in The New England Journal of Medicine, sugereaza ca radiatia de la un singur tomograf ar putea provoca unul din 50 de cazuri viitoare de cancer.
In Statele Unite s-au estimat peste 62 de milioane de tomografii anual, fata de numai 3 milioane in 1980.
Deci, pe cine sa dam vina ? Ei bine, putem incepe cu Beatles, glumesc cei de la Time. Parte din veniturile companiei EMI au fost investite in cercetare, ceea ce a dus la comercializarea primului tomograf, in anii 70.