In unicul sondaj de opinie care a marcat inceputul de an 2008, realizat de Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie (ATLE), atrage atentia o tema de psihologie sociala, obtinuta din raspunsurile la intrebarea deschisa privind preocuparile directe ale romanilor pentru anul care tocmai a inceput.
Pe locul trei, dupa sanatate (34,5%) si nivelul pensiilor (28,5%), apare supriza: cuantificarea ingrijorarii cu privire la comportamentul public intern: “linistea in tara”, dorita si sperata de 22,7% dintre cetatenii respondenti.
Dupa stiinta mea, o astfel de apreciere a mai aparut in anii ,90, cand mineriadele faceau ravagii in constiintele noastre recent decomunizate, iar opiniile internationale prezentau Romania drept un loc in care este periculos sa traiesti.
Acesta este cel mai serios avertisment pe care romanii il dau actorilor publici,in 2008. Fie ei oameni politici, oameni de presa, ori VIP-uri din sport sau din show-business.
De departe, politicienii sunt capul rautatilor, incurajati la greu de presa politica si tabloida. Anul 2007 a fost mai mult decat orice altceva anul paroxismului politic romanesc.
Ravase politice fluturate blond sub candelabrele Cotrocenilor, partide expulzate tafnos din exercitiul guvernarii, premier vanat precum criminalii in Vestul Salbatic, presedinte huiduit in parlament spre invidia huliganilor de profesie de pe stadioane, acelasi presedinte dat in suturi afara de legislativul romanesc si intors indarat la palatul prezidential de un sfert de Romanie revoltata si activata politic, un referendum cu miza exclusiva la purtator, dar fara apel la romanul simplu, caltabosi cu sofer la scara si cariere ministeriale penale – acestea sunt o parte din ingredientele indigerabile ale anului politic trecut.
Doua sunt cauzele care au produs zgomotul si furia politica in 2