Sase societati responsabile cu deszapezirea Capitalei au fost sanctionate cu cate 1050 de lei - amenda minima - pentru ca nu si-au facut la timp datoria. Aceasta ar putea fi mai economica, daca ar fi sa luam in calcul costurile motorinei si ale substantelor chimice cu care este tratat carosabilul. Primariile de sector nu ne-au oferit detalii despre costurile deszapezirii si nici despre clauzele contractelor cu firmele care se ocupa de acest serviciu. Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, de exemplu, ne-a spus doar ca "deszapezirea costa mult".
Potrivit Biroului de Presa al Brigadei de Politie Rutiera Bucuresti, "amenzile aplicate societatilor responsabile cu deszapezirea se situeaza intre 20 si 50 de puncte. Un punct inseamna un procent de 10% din salariul minim pe economie".
Joi, societatile bucurestene care trebuiau sa intre in alerta odata cu primii fulgi de zapada, au fost sanctionate cu amenda minima. Potrivit legii, companiile pot fi amendate pe o perioada de timp nedeterminata, si numai autoritatea cu care au incheiat contractul de prestare servicii poate decide rezilierea acestuia.
Primarul sectorului 1 nu stie cat costa deszapezirea
Andrei Chiliman, primarul sectorului 1 al Capitalei, ne-a spus ca nu stie exact care este pretul lucrarilor de deszapezire in sectorul sau, intrucat "sistemul de calcul e complicat" si ca nu stie despre amenzile aplicate de Politia Rutiera.
"Fiecare utilaj are un anumit cost, orar de utilizare, dupa care sunt substantele chimice, care in functie de cantitatea data au un anumit pret. Fiecare zi are cost diferit si se mai plateste si o taxa de "asteptare". (n.r. taxa pe care primariile o platesc prestatorilor, cand nu au nevoie de servicii, de exemplu cand nu ninge)", ne-a declarat el.
"Exista niste formule de calcul, niste tabele, nu ma intrebati ca eu nu stau