Trecutul comunist, in care statul controla intreaga economie, nu s-a dizolvat in totalitate, chiar daca ne apropiem de incheierea celui de-al doilea deceniu de la caderea regimului dictatorial. Desi in fiecare an guvernul isi propune sa finalizeze procesul de privatizare a societatilor de stat, planurile nu sunt realizate niciodata.
De exemplu, la inceputul lui 2007, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) isi propunea sa vanda 42 dintre cele 62 de societati la care mai detine pachetul majoritar de actiuni (la restul valorificarea actiunilor fiind in derulare). Cu toate acestea, doar pentru 16 a fost semnat contractul de vanzare-cumparare. In ce priveste societatile unde AVAS detine pachete minoritare de actiuni, doar 66, dintre cele peste 500 cate detinea statul, au fost privatizate anul acesta.
Privatizarile cu care se mandreste AVAS in 2007 nu au fost finalizate. Astfel, cele doua privatizari „de rasunet” - Daewoo Automobile Craiova si Electroputere Craiova - mai au mult pana sa-si arate roadele. Vanzarea fabricii de autoturisme catre americanii de la Ford este suspectata de ajutor de stat de catre Comisia Europeana si este blocata momentan.
La Electroputere, arabii de la Al-Arrab Contracting Company Limited nu au facut nicio infuzie de capital, asa cum anunta AVAS la sfarsitul lui noiembrie. Din cele doua privatizari, statul ar fi putut obtine aproape 60 de milioane de euro cash si promisiuni de investitii de peste 770 de milioane de euro. Deocamdata insa, privatizarile anului nu au adus niciun ban la stat. In total, AVAS anunta ca a incasat 273 de milioane de euro din privatizari, dar include privatizarile inca nefinalizate in valoarea castigurilor.
In decembrie 2007, in portofoliul AVAS mai erau 438 de societati, cu un capital social de 980 de milioane de euro, din care capitalul detinut de stat