Grănicerii polonezi au raportat în anul care abia s-a încheiat 1.039 de transporturi ilegale de deşeuri, dintre care 579 provin din Germania, 32 din Austria şi 40 din Belgia.
Grănicerii polonezi au raportat în anul care abia s-a încheiat 1.039 de transporturi ilegale de deşeuri, dintre care 579 provin din Germania, 32 din Austria şi 40 din Belgia.
Autoturisme ieşite din uz, ambalaje din material plastic, pneuri vechi, aparate electrocasnice uzate, haine murdare, teancuri imense de radiografii medicale şi resturi menajere îşi găsesc adăpostul, sub privirile îngăduitoare ale autorităţilor din Polonia, în vechile ferme comuniste, dezafectate.
Satele poloneze, aflate la frontiera cu Germania, s-au transformat în veritabile gropi de gunoi, se arată într-un articol publicat în cotidianul "Le Monde". Fosta cooperativă agricolă de producţie din localitatea Krzemlin, situată în nord-vestul Poloniei, s-a transformat, în ultimele luni, într-o pubelă-gigant în care sunt aruncate cu înverşunare tone de ambalaje din material plastic şi polistiren, aduse ilegal de către angajaţii unei societăţi de transport poloneze.
Afacerea este înfloritoare, mai ales pentru antreprenorul neamţ, care a reuşit, începând cu anul 2006, să aducă în nord-vestul Poloniei, printr-o filieră clandestină, peste 1.500 de tone de deşeuri. Cazul nu este singular, traficul cu deşeuri ce provin din statele vest-europene luând avânt imediat după ce Polonia a scăpat de dictatura comunistă.
ONG-urile poloneze se tem de mafie
Statele europene bogate au profitat de această ţară aflată în plină tranziţie, pentru a se debarasa de deşeuri, mai ales de cele chimice.
Fenomenul a luat amploare în 2004, în momentul în care Polonia a aderat la Uniunea Europeană, informează aceeaşi sursă. Sub pretextul activităţilor de transport, al comerţului sau tratării deşeurilor, întreprin