Tot mai multe accesorii de birou apar în variantă "vegetală", la preţuri însă de câteva ori mai mari decât cele clasice Plasticul tradiţional a început să fie încet-încet
Tot mai multe accesorii de birou apar în variantă "vegetală", la preţuri însă de câteva ori mai mari decât cele clasice
Plasticul tradiţional a început să fie încet-încet înlocuit de industriile care virează spre tendinţele "verzi" cu materiale bioplastice. Porumbul polilactic, bambusul, până şi chitina de pe scheletul exterior al crabului sunt văzute mai nou ca alternative eficiente.
Tradiţional, materialele plastice sunt fabricate din petrol, iar rezerve de petrol mai avem numai aproximativ încă 80 ani. Un alt dezavantaj este că plasticul tradiţional nu este inerent biodegradabil. Astfel că, polimerii de origine biologică au început să fie utilizaţi ca materii prime pentru a obţine materiale plastice. Aceste materiale, numite "bioplastice", sunt o nouă generaţie de materii prime, mai favorabile mediului înconjurător decât cele făcute din petrol.
Multe bioplastice pot fi procesate cu echipamentul convenţional de injectat plastic şi transformate în ambalaje sau alte produse. O problemă este aceea că noile materiale plastice sunt de obicei mai scumpe decât cele tradiţionale, pe bază de petrol.
Pixuri 80% degradabile
Printre materiile prime refolosibile explorate pentru obţinerea materialelor plastice se numără şi acidul polilactic (PLA), obţinut prin fermentarea amidonului din produse agricole, cum ar fi cartofii sau porumbul (poate fi obţinut din făină umedă de porumb sau din resturi).
PLA este cristalin şi dur (o duritate similară cu a plasticului acrilic) şi costurile de producţie sunt în scădere. În Franţa folosirea stilourilor vegetale, din PLA, a devenit chiar o modă. Ele sunt biodegradabile în proporţie de 80%. "Pixurile şi stilourile sunt produs