Integrarea europeana a lovit dur societatile care activau in agricultura sau industria alimentara din Timis. Dupa data de 1 ianuarie, din 35 de abatoare cate existau in judet, au ramas numai 18, conform datelor de la Directia Sanitar-Veterinara Timis (DSV). Interesant este ca desi exista societati care au dreptul de a exporta produse din carne, nici una din societati nu a avut export, ci numai a importat.
"Jumatate din unitati si-au inchis portile. Dintre cele 18 ramase, patru au autorizatii de export, dar nu a facut nici una, din cauza focarelor de pesta porcina din Romania. La prelucrarea laptelui, o singura firma poate exporta, precum si o firma care activeaza in domeniul prelucrarii pestelui. Nici acestea nu exporta, numai importa sau distribuie pe piata locala", a declarat Ioan Jeleriu, directorul DSV Timis, in cadrul Colegiului Prefectural.
Datele DSV arata ca numai patru abatoare din Timis au accesat fonduri Sapard pentru a se dota conform standardelor impuse de Uniunea Europeana.
Competitia pe piata europeana a insemnat schimbari si pentru societatile din domeniul agriculturii. Stela Marcu, presedintele Sectiunii Agricultura, Industrie Alimentara si Alimentatie din cadrul Camerei de Comert Timisoara, a afirmat ca patronii au renuntat la agricultura si au trecut la alte domenii, cum ar fi constructiile, serviciile, comertul si turismul. "Trecerea la pensiunile agroturistice este placuta si nu atat de brusca. Ei au renuntat la fermele de animale sau la procesarea de carne si lapte. Lumea nu asteapta un stegulet in sus, simte cand ceva nu merge. Sunt si firme din domeniul carnii care au trecut pe partea de constructii. Cunosc o firma care a renuntat la industrializarea fructelor, era o fabrica de conserve si sucuri care avea produse exceptionale. Ca si consumator, le regret, dar au renuntat datorita dificultatilor", a afirmat Marcu.