Multe dintre dosarele fierbinţi ale anului trecut îşi vor găsi rezolvarea în cursul acestui an Atentate, noi lideri pe scena politică internaţională, dispariţii, asasinate, acestea
Multe dintre dosarele fierbinţi ale anului trecut îşi vor găsi rezolvarea în cursul acestui an
Atentate, noi lideri pe scena politică internaţională, dispariţii, asasinate, acestea sunt numai o parte din evenimentele care au marcat anul 2007. Anul care tocmai a început se prefigurează şi mai agitat, cel puţin în SUA şi Rusia, unde doi lideri politici urmează să predea ştafeta. UE, la preşedinţia căreia se va afla în următoarele şase luni Slovenia, va avea la rândul său o serie de dosare grele de soluţionat.
La 16 ani după obţinerea independenţei, Slovenia a preluat preşedinţia rotativă a Uniunii Europene pe 1 ianuarie 2008, oferindu-se să acţioneze ca un mediator între diferitele naţiuni balcanice. Ljubljana abordează şefia UE cu modestie, dar fără timiditate.
Se aşteaptă ca provincia sârbă Kosovo să-şi declare independenţa în următoarele săptămâni, fapt ce ar putea crea o potenţială criză în sânul UE. Ministrul sloven de externe, Dimitrij Rupel, a spus că doreşte să rezolve problema Kosovo până la sfârşitul lunii iunie. Uniunea Europeană va trimite o echipă de observatori civili să asiste forţa condusă de NATO.
Moştenirea iugoslavă
Provincia Kosovo a fost administrată de Naţiunile Unite din 1999, când NATO a intervenit pentru a pune capăt persecutării populaţiei albaneze de către sârbi. Slovenia, la fel ca Serbia şi Kosovo, a făcut parte din fosta Federaţie Iugoslavă, aşa că se află într-o poziţie bună ca mediator, notează BBC.
Parlamentul Serbiei a votat deja cu o majoritate covârşitoare în favoarea condamnării oricărei declaraţii de independenţă a provinciei Kosovo, avertizând asupra consecinţelor pe care le-ar putea suferi ţările care ar