Daca in 2008 intentionati sa va faceti aparitia pe plajele statiunii bulgare Burgas, pe malurile estice ale Europei, nu foarte populare in prezent, va veti putea trezi in centrul unuia din cele mai ample si ingrozitoare conflicte, care cuprinde zeci de tari, inclusiv puterile nucleare ale razboiului rece si care, posibil, in noul an va genera cateva explozii, scrie InoPressa, citand ziare canadiene.
Aruncati o privire de-a lungul litoralului si veti vedea cum de pe bazele din Bulgaria si Romania se ridica in aer tot mai multe si mai multe bombardiere americane si avioane-spion – sunt fortele armate ale SUA si NATO care si-au mutat unitatile militare din Germania in fostele tari comuniste de la malul Marii Negre.
In 2008, la un an dupa intrarea in UE a Bulgariei si Romaniei, candva membre ale Pactului de la Varsovia, NATO depune cele mai agresive eforturi pentru a inclina in favoarea sa restul regiunii. Bucuresti va gazdui conferinta anuala a Aliantei, iar cel mai stringent dintre subiectele inscrise pe ordinea de zi este preconizata aderare a Georgiei – tara care, in cazul intrarii in NATO va extinde teritoriul acestui bloc militar al epocii razboiului rece pana in adancul fostului spatiu sovietic.
Moscova, scrie in continuare publicatia citata, reactioneaza dureros la prezenta tot mai larga a NATO pe aceste pamanturi aflate, odinioara, in totalitate in sfera de influenta a Rusiei. Conflictele inghetate din Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Moldova sunt gata sa se transforme, in 2008, in ample razboaie de independenta.
Locuitorii pe de malurile Marii Negre, cam 100 milioane de oameni, ar putea asista, in 2008, la o revenire la razboiul rece. De data aceasta insa nu este clar care tara, ce regiune si ce popor de partea cui se afla: bazinul Marii Negre a devenit un perimetru extrem de disputat, supus unor diferite influente