Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Neamt a decis dinamitarea aglomerarilor de gheata de pe Bistrita, a caror grosime atingea cinci metri.
Actiunea, demarata la propunerea prefectului de Neamt, a avut loc in aproape intreaga zi a ajunului anului nou si s-a centrat pe crearea unui sant in centrul albiei, astfel incat curgerea apei sa duca la scaderea nivelului panzei. "S-a distrus podul de gheata de pe raul Bistrita pe o lungime de 120 de metri si s-a practicat un canal de scurgere a apei. Echipa de interventie, formata din doi ofiteri si sase subofiteri, a folosit pentru distrugere aproximativ 22 kilograme de trotil, 34 de capse electrice si alte materiale", a precizat capitanul Iulian Jugan, purtator de cuvant al ISU Neamt. Conform primarului comunei Poiana Teiului, Petru Baia, inundatiile s-au extins si in satul Topoliceni.
"Efectul exploziilor a fost limitat. Monitorizarea nivelului apei din beciurile inundate a evidentiat scaderea acestuia cu circa 25 de centimetri. Continua sa fie inundate 12 beciuri din satele Poiana Teiului, dar acum si din Topoliceni. Pe fondul temperaturilor scazute, zaporul continua sa evolueze, extinzandu-se in amonte. Deocamdata, situatia este stabila, dar o incalzire brusca ar putea declansa o catastrofa", a precizat primarul Petru Baia. Conform dispeceratului Sistemului de Gospodarire a Apelor Neamt, lungimea zaporului atingea, miercuri dimineata, 17,4 kilometri, de la coada lacului de acumulare Izvorul Muntelui pana la 200 de metri in amonte de podul Vadu Rau, in scadere usoara, dupa ce in urma cu o zi fusese de 18,4 kilometri. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Neamt a decis dinamitarea aglomerarilor de gheata de pe Bistrita, a caror grosime atingea cinci metri.
Actiunea, demarata la propunerea prefectului de Neamt, a avut loc in aproape intreaga zi a ajunului anului nou si s-a centrat pe crearea unui sant i