Posibil mai puţine partide în Parlament
PSD ar putea ceda primul loc PDL-ului
Trei partide mari şi trei mai mititele. Aceştia vor fi actorii anului politic 2008, un an în care vom avea alegeri locale şi, probabil, alegeri parlamentare (discuţiile dintre liberali şi pesedişti pentru împingerea parlamentarelor în 2009 au rămas fără un rezultat concret).
Începutul de an aduce o nouă configuraţie a clasamentului, cu o rocadă în fruntea lui: PSD nu mai este cel mai mare partid din România, cedându-i locul PD-ului (care s-a întărit cu absorbţia PLD-ului şi şi-a luat un nou nume, PD-L).
PNL este pe poziţia a treia, cu un scor care nu-i va permite să facă singur guvernarea, dar care îl propulsează în poziţia de partid-balama, util oricărei guvernări în care solistul n-ar obţine 50% plus unu. UDMR rămâne sub ameninţarea UCM-ului şi a lui Laszlo Tokes, care, în situaţia în care vor concura la alegeri, vor dinamita monopolul udemerist în Secuime, ameninţând formaţiunea lui Marko Bela să nu mai treacă pragul electoral. Căzute sub linie la europarlamentare, partidele lui C.V.Tudor şi Gigi Becali nu şi-au spus încă ultimul cuvânt.
Este de aşteptat ca, în situaţia în care cei doi lideri se vor implica total în campanie (aşa cum n-au făcut-o la euroalegeri), partidele lor să depăşească pragul electoral. 2008 este anul în care PC va ieşi din Parlament dacă nu-şi va găsi, la fel ca în 2004, un tovarăş de drum care să-l treacă pragul. Până la alegeri, guvernarea va fi exercitată tot de PNL, cu Tăriceanu prim-ministru, în condiţiile în care pesediştii n-au reuşit, după mai multe negocieri, să-i înduplece pe liberali să-i ia la Palatul Victoria.
Principala forţă de opoziţie şi principala alternativă la guvernare va fi PD-L, PSD nereuşind încă să se poziţioneze pe scena politică, rămânând într-o zonă de ambiguitate care-i macină constant procentele obţin