Romania a cerut Tribunalului Comunitatilor Europene sa anuleze decizia Comisiei Europene de a reduce cota Romaniei de emisii poluante, invocand depasirea atributiilor si incalcarea principiului nediscriminarii, aceasta fiind prima actiune in instanta a Guvernului impotriva unei hotarari a Comisiei, informeaza Mediafax.
Guvernul a decis, in ultima sedinta din anul trecut, sa faca uz de drepturile sale legitime fata de decizia Comisiei Europene (CE) de a reduce Romaniei cota de emisii poluante cu 20%, iar pe baza acestui mandat, Romania a introdus, la 21 decembrie 2007, la Tribunalul de Prima Instanta al Comunitatilor Europene, doua actiuni in anularea deciziilor CE, a declarat astazi seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea.
Actiunile au fost depuse de catre Departamentul pentru Afaceri Europene, prin intermediul Agentului Guvernamental.
Contestatia Romaniei a fost argumentata prin faptul ca oficialii Comisiei si-au depasit atributiile in acest domeniu, neavand dreptul sa stabileasca cifre, ci doar sa respinga total sau partial planul national de alocare de emisii poluante, precum si prin lipsa de transparenta a modelului utilizat la calcularea noilor cote.
Autoritatile romane au invocat si incalcarea de catre CE a principiului nediscriminarii, printr-un model stabilit doar pentru Romania si Bulgaria.
"Guvernul asteapta acum pozitia Tribunalului, perioada in care decizia Comisiei ramane valabila", a spus Ciocanea.
Comisia Europeana a redus, in luna octombrie, cotele anuale de emisii de dioxid de carbon (CO2) in industria romaneasca, pentru perioada 2008-2012, cu 20,7%, de la 95,7 milioane de tone, cat ceruse statul roman pentru toate activitatile economice, la 75,9 milioane de tone.
Mai multe stiri pe
Romania a cerut Tribunalului Comunitatilor Eu