Ramane un mister al anului 2007 cum de dupa 36 de luni de guvernare Tariceanu doar 23% din locuitorii Romaniei se declara nostalgici in privinta regimului ceausist. Ce-i drept, sondajul de opinie relevand procentajul orisicum dezolant fusese efectuat anterior lectiei de maiestrie oferite de Ludovic Orban in materie de aroganta si iresponsabilitate politica. In cursul aceluiasi an Ulrica Schenström, secretar de stat in cadrul guvernului suedez, se considera obligata sa demisioneze din cauza unui sarut, dat in public unei persoane care nu era sotul sau partenerul ei de viata. Spre deosebire de oficialul de la Stockholm, cel de la Bucuresti a considerat insa ca poate ignora si batjocori intregul cod al bunei conduite.
Cum altfel ar putea fi apreciat comportamentul lui Orban afisat la sfarsitul anului trecut, cand incidentul rutier in care a fost implicat a culminat cu retinerea permisului sau de conducere? A gasit mai intai de cuviinta sa bagatelizeze, grabnic, accidentul in sine, prezentat drept "fapt banal"; a invocat apoi probleme familiale care l-ar fi impiedicat sa-si declare fapta in rastimpul celor 24 de ore prevazute de lege. Intr-un final apoteotic, a declarat ca se considera principala victima a respectivului accident, fiind "supus unui linsaj mediatic pentru un lucru care se poate intampla oricarui om" – cu Traian Basescu aflat, fireste, in spatele acestor temporare dificultati.
Daca Elena Ceausescu ar fi reusit sa-i asigure, in trecut, fiului ei Nicusor succesiunea, presupun ca pana si tanarul voievod comunist s-ar fi comportat mai decent decat Ludovic Orban. De altfel, ofensele lui Nicusor sunt cunoscute preponderent din auzite – desi nu ma indoiesc ca acesta se va fi folosit din plin de avantajele pozitiei sale pentru a se comporta scandalos in varii ocazii. Totusi, pana si in prezentele vremuri ale formidabilului edil Klaus Johannis