Maramureşul se schimbă cu viteza luminii. Mulţi plâng după pierderea, vânzarea sau mutarea (spre alte ţări) a caselor de lemn, vechi de sute de ani. Noile biserici au uneori o arhitectură surprinzătoare, iar veşmintele tradiţionale sunt puţin folosite.
Maramureşul de astăzi este un amestec surprinzător de vechi şi modern, de români, unguri, ucraineni (rusini) şi ţigani, de religii diferite, de veste de lână, lucrate manual, şi sandale cu tocuri înalte, de căruţe trase de cai şi de maşini puternice, de pieţe care vând cartofi locali şi banane importate şi, de asemenea, de baruri şi terase deschise pentru a bea o ceaşcă de cafea sau o halbă de bere. În orice caz, esenţa Maramureşului dăinuieşte: generozitate, căldură şi solidaritate.
Aici, mulţi tineri cred că bucata lor de lume este unică şi de neînlocuit, chiar dacă mulţi aleg să lucreze în străinătate pentru câţiva ani sau mai mult.
Nunţile şi botezurile sunt ocazii vesele. Se mănâncă şi se bea bine, iar muzica, este un motiv pentru a dansa mult şi bine - toată noaptea, în cazul unei nunţi.
Casele din lemn sunt solide, de dimensiuni nobile, şi sunt o dovadă vie a ştiinţei milenare a prelucrării lemnului. Porţile care ilustrează măiestria artizanilor şi relaţia pe care o au aceştia cu materialul.
Interioarele caselor aproape că explodează de culoare, miros atrăgător şi obiecte mici care conţin povestea creativităţii femeilor, a talentului lor în a conserva mâncarea pentru iarna lungă. Şi, ca şi cum ar mulţumi Cerului că au fost destul de norocoşi să se nască pe aşa văi, moroşenii şi-au construit biserici - numai din lemn.
Oferta turistică este extrem de bogată
Zona Maramureşului are o ofertă turistică atât de bogată, încât singurul lucru care nu este disponibil în limitele acesteia e marea. În rest, regiunea acoperă totul, de la excursii pe munte şi sporturi extreme