In Iowa a inceput cea mai costisitoare, imprevizibila si cruciala cursa prezidentiala din istoria moderna a Statelor Unite, comenteaza The Independent. Hiberbola este moneda de schimb a politicii americane, dar de data aceasta, superlativele sunt justificate, noteaza publicatia.
Cand procesul de vot va fi ajuns la final, cheltuielile candidatilor vor depasi cu mult un miliard de dolari. Taberele democrata si republicana sunt de regula extrem de puternice, dar acum, nu exista in nici una dintre ele un favorit clar. Si niciodata, comenteaza The Independent, stacheta nu a fost atat de ridicata.
Nu doar pentru Statele Unite, ci pentru toate statele de pe planeta. Pentru ca in putine cazuri se poate vorbi, ca acum, despre alegeri de natura sa transforme totul. Iowa, desigur, este doar inceputul. Urmeaza New Hampshire, iar pe 5 februarie, "Joia Tsunami", cand peste 22 de state vor tine alegeri primare si consultari electorale.
Alegerile din 2008 vor fi un punct de cotitura, scrie The Independent. Nu doar pentru ca tara are nevoie de un nou inceput dupa esecurile lui George W. Bush, sau pentru ca, in premiera, o femeie sau o persoana de culoare au sanse sa castige. Ci pentru ca, in prezent, conservatorismul, stilul Reagan si Bush, nu mai este o solutie.
The Economist : Cursa stransa la democrati, dinamica in tabara republicana
Pentru democratii care lupta pentru cucerirea primului bastion, in Iowa, naratia e foarte simpla, comenteaza The Economist. Hillary Clinton este inca vazuta ca un castigator inevitabil, si ramane populara in randul femeilor si a alegatorilor in varsta, care apreciaza cei 8 ani ai sai la Casa Alba, cu Bill Clinton. Barack Obama inspira tinerii si independentii, si chiar... pe unii republicani.
John Edwards ramane aproape, cu o orientare mai curand de stanga. La republicani, cursa d