Bursa a ratat ieri ocazia sa confirme pentru al zecelea an consecutiv, obiceiul conform caruia prima zi din an de tranzactionare aduce castiguri substantiale investitorilor.
Astfel, fenomenul cunoscut drept "efectul lunii ianuarie”, care se traduce prin scumpirea actiunilor in ianuarie, nu a mai constituit o regula anul acesta.
“Singura explicatie este ca nu exista nicio regula in acest sens. Bursa nu evolueaza dupa reguli calendaristice - ar fi prea simplu daca ar fi asa. Faptul ca in anii precedenti bursa a crescut in prima zi de tranzactionare a reprezentat o coincidenta”, ne-a spus Razvan Pasol, presedinte si director general al Intercapital Invest.
Evolutiile pietei de capital sunt determinate de factori mult mai diversi, mai numerosi si mai complecsi.
Toti indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au incheiat prima sedinta de tranzactionare din acest an cu deprecieri de peste 2%, cea mai importanta scadere, de 2,63%, fiind inregistrata de BET, care reflecta cotatiile celor mai lichide zece companii listate.
Majoritatea specialistilor se asteptau la o crestere puternica in prima zi datorita trendului ascendent inregistrat in ultimii ani in luna ianuarie.
Schimburile efectute in prima sedinta bursiera a anului la BVB au insumat 32,13 milioane lei (8,93 milioane euro), doar o treime din lichiditatea generata in prima sedinta a anului trecut , in timp ce toti indicii au suferit corectii semnificative.
"Majoritatea burselor din lume au inceput anul 2008 pe scadere, semn ca la nivel mondial se diminueaza in continuare apetitul de a investi in actiuni. Ca urmare, pietele emergente inclusiv Bursa de la Bucuresti nu puteau face exceptie de la aceasta tendinta", ne-a spus Cristian Tudorescu - analist financiar.
Tudorescu crede ca, volatilitatea din primele zile poate sugera faptul ca, 2008 nu va fi un an simplu in a cas