Putini stiu ca sparanghelul are o multime de virtuti tamaduitoare. Aceasta leguma poate vindeca de la artrita pana la infertilitate, dar poate fi utilizata si pentru dureri de dinti, probleme cardiace si intepaturi de albina. Potrivit site-ul www.healthmad.com exista cel putin cinci motive care sa ne determine sa introducem sparanghelului in alimentatie.
O ceaşcă de sparanghel gătit poate aduce 60% din necesarul zilnic de acid folic, care ajută la scăderea riscului de boli genetice, afecţiuni ale colonului şi reduce acţiunea radicalilor liberi. E o sursă naturală unică de asparagină, un alcaloid esenţial pentru sănătatea prostatei.
Un aperitiv din sparanghel ajută la acţiunea de detoxifiere a organismului, în special a vezicii urinare, rinichilor, tractul urinar, iar sărurile alcaline pe care această legumă le conţine sunt esenţiale pentru sănătatea tuturor glandelor şi organelor majore, previn guta, acneea, eczemele şi alte boli ale pielii.
Sparanghelul conţine cantităţi substanţiale de acid aspartic, un aminoacid care neutralizează acţiunea amoniacului din organism care poate cauza balonare şi lipsa apetitului sexual. Are efecte pozitive în tratarea infertilităţii, în special la bărbaţi.
Bogat în vitamina B, sparanghelul este un diuretic natural, reduce simptomele sindromului premenstrual şi edemele. Sparanghelul ajută la refacerea sistemului imunitar, dar este recomandat şi în curele de slăbire deoarece conţine doar 30 de calorii la 100 de grame.
Sucul de sparanghel are acţiune tonică şi se recomandă în boli de inimă. Există cinci motive nutriţionale pentru acest lucru:
- Legumele verzi contribuie cu 200% la reglarea tensiunii arteriale
- Aduce 49% din necesarul de antioxidanţi prin prezenţa vitaminei C
- Pectina scade colesterolul
- Fibrele regularizează tranzitul intestinal
@N