Pe fondul tulburărilor geopolitice, ţiţeiul a atins un prag psihologic pe care economiştii îl anticipau deja de câteva luni. Preţul petrolului a rămas ieri aproape de 100 de dolari pe Pe fondul tulburărilor geopolitice, ţiţeiul a atins un prag psihologic pe care economiştii îl anticipau deja de câteva luni.
Preţul petrolului a rămas ieri aproape de 100 de dolari pe baril, un prag atins pe 2 ianuarie, când un trader a cumpărat 1.000 de barili la cotaţia-record. Scumpirea, anticipată de câteva luni, s-a produs în sfârşit pe fondul tensiunilor geopolitice, a temerilor legate de stocurile în scădere şi de devalorizarea dolarului american.
Ieri, ţiţeiul US light se tranzacţiona la 99,76 dolari pe baril, în timp ce ţiţeiul London Brent atingea propriul său record, de 98,26 dolari pe baril. Recordul anterior a fost atins pe 29 noiembrie 2007, când petrolul s-a tranzacţionat la 99,29 dolari pe baril. Unii analişti au pus chiar sub semnul întrebării validitatea recordului de miercuri, dat fiind faptul că a avut loc doar o singură tranzacţie la preţul de 100 de dolari pe baril.
Specialiştii spun însă că de data aceasta, petrolul s-a scumpit pe fondul temerilor că violenţele din Nigeria ar putea avea ca efect reduceri şi mai mari ale producţiei celui mai important exportator african de petrol. Pe 1 ianuarie, militanţii nigerieni au ucis 12 persoane în oraşul petrolier Port Harcourt, iar producţia zilnică de petrol a fost redusă cu aproape un sfert.
"Violenţele din Nigeria au împins preţul petrolului în sus, alături de faptul că majoritatea marilor jucători au revenit în piaţă după sărbători", explică analistul David Aleman, de la Grand Central Trading Co, citat de Bloomberg. La tensiunile din Nigeria se adaugă însă şi violenţele din Pakistan şi Algeria, dar şi ameninţarea unei ierni grele.
Petrolul va reveni şi chiar va depăşi p