>> Alegeri prezidenţiale şi referendum pentru aderarea fostei republici sovietice la NATO. După o campanie electorală marcată de scandaluri, acuzaţii şi proteste, alegătorii din Georgia >> Alegeri prezidenţiale şi referendum pentru aderarea fostei republici sovietice la NATO.
După o campanie electorală marcată de scandaluri, acuzaţii şi proteste, alegătorii din Georgia sunt chemaţi mâine la urne pentru a-şi alege preşedintele şi a se pronunţa în legătură cu aderarea ţării lor la NATO. Prooccidentalul Mihail Saakaşvili, favoritul scrutinului, speră că va obţine un nou mandat, care îi va permite să-şi refacă imaginea după ce a reprimat violent manifestaţiile organizate de opoziţie în noiembrie la Tbilisi.
Alegerile prezidenţiale care vor avea loc sâmbătă în Georgia le oferă autorităţilor ce au venit la putere la Tbilisi după "Revoluţia Trandafirilor" din 2003 o şansă în plus pentru a reconfirma reputaţia ţării de bastion al democraţiei în fostul spaţiu sovietic.
Acest "blazon" a fost serios compromis la sfârşitul anului trecut, când preşedintele Mihail Saakaşvili, un apropiat al SUA, a instaurat starea de urgenţă şi a acceptat ca forţele de ordine să intervină în forţă împotriva sutelor de mii de membri ai opoziţiei, care i-au cerut demisia în stradă. În urma manifestaţiilor de amploare organizate de opoziţie, Saakaşvili a decis convocarea alegerilor prezidenţiale anticipate în primele zile ale acestui an.
Scrutinul de mâine reprezintă un test serios pentru liderul de la Tbilisi. Ales preşedinte în 2004 cu 96% din voturi, Saakaşvili a pierdut rapid încrederea georgienilor, care îl consideră vinovat pentru corupţia şi sărăcia din ţară.
Saakaşvili, ameninţat de un producător de vinuri
Scăderea popularităţii celui care a preluat puterea după Revoluţia Trandafirilor este reflectată şi în sondajele de opinie.