>> România şi-a reechilibrat în 2007 discursul pro-american, odată cu integrarea în Europa. Bucureştiul are în continuare o relaţie privilegiată cu Washingtonul. Anul 2007 a adus o >> România şi-a reechilibrat în 2007 discursul pro-american, odată cu integrarea în Europa. Bucureştiul are în continuare o relaţie privilegiată cu Washingtonul.
Anul 2007 a adus o uşoară schimbare în discursul politicienilor români faţă de relaţia cu Statele Unite ale Americii. Soldaţii români continuă să participe pe teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan, avem în continuare o relaţie specială cu Washingtonul prin parteneriatul strategic dintre cele două ţări.
SUA şi-au deschis baze în România, însă, cu toate acestea, 2007 a fost marcat şi de divergenţe pe "axa" Bucureşti-Washington. Cauzele au fost multiple, de la integrarea în UE şi alinierea pe cât posibil la consensul comunitar, la reacţia nervoasă a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, care l-a acuzat pe ambasadorul american la Bucureşti, Nicholas Taubman, că şi-a "cumpărat" locul din diplomaţie.
Relaţiile diplomatice dintre România şi Statele Unite ale Americii au continuat să fie receptate şi în 2007, la Bucureşti, ca o componentă esenţială a politicii noastre dâmboviţene.
De altfel, ultimii ani au adus mereu Bucureştiul pe aceeaşi poziţie cu Washingtonul, principalul motiv fiind faptul că administraţia republicană a decis extinderea "robustă" a Alianţei Nord-Atlantice, după cum se exprima preşedintele american George W. Bush. Practic, extinderea NATO cu România a fost o decizie americană, iar Bucureştiul nu poate uita acest lucru.
România a susţinut şi în 2007 poziţia americană, fie că a făcut-o cu trupe, pe teatrele de conflict din Irak sau Afganistan, fie logistic, prin facilitarea unei baze militare americane la Mihail Kogălniceanu, fie susţinând politica Washingtonulu