Analiştii UE avertizează că, în România şi în estul Europei, preţurile materiilor prime s-ar putea majora cu peste 18%, scumpirile transferându-se de la producători la Analiştii UE avertizează că, în România şi în estul Europei, preţurile materiilor prime s-ar putea majora cu peste 18%, scumpirile transferându-se de la producători la clienţi.
Salariile, energia, materiile prime, utilităţile - într-un cuvânt, costurile de producţie - presupun cheltuieli din ce în ce mai mari pentru firme, având în vedere evoluţiile din ultimele luni ale anului 2007.
Odată cu cotaţiile ascendente ale petrolului şi preţurile din ce în ce mai mari ale materialelor de bază, se vor scumpi şi produsele finite, arată sondajele efectuate de principalele organizaţii europene de afaceri, referitoare la perspectivele anului 2008.
Rezultatele sondajelor - consemnate într-o analiză a Băncii Centrale Europene (BCE) - arată că, pe de-o parte, creşterea acestor costuri va fi mai accentuată în estul Europei, şi pe de altă parte, producătorii din această regiune vor transmite mai rapid către clienţi majorările de preţuri.
Costurile vor fi cu peste 18% mai mari în Est, în timp ce în zona euro nu vor depăşi pragul de 10%, potrivit estimărilor. Dar o creştere a costurilor pe o piaţă în care producătorii îşi protejează clienţii are efecte cu totul diferite faţă de acelaşi fenomen petrecut la nivelul unei ţări în care orice majorare este aruncată direct în sarcina consumatorului.
Graficele BCE arată chiar o scădere a tarifelor - de exemplu, la servicii - în condiţiile în care costurile prestatorilor au crescut continuu - fapt întâlnit, desigur, în ţările dezvoltate din zona euro. În Est, dar mai ales în România, dacă s-a scumpit fie şi numai una dintre componentele de cost, urmează imediat scumpirea iminentă a respectivului produs sau serviciu.
Profit