Fara a fi inregistrat crize majore, anul 2007 este departe de a fi fost unul linistit pentru serviciile de informatii romanesti. SIE a avut o conducere interimara timp de aproape noua luni, de la demisia lui Claudiu Saftoiu, in martie, pana la numirea lui Mihai Razvan Ungureanu, in decembrie. SRI a fost acuzat de catre adversarii presedintelui Basescu de politie politica in favoarea acestuia. Serviciul secret al MI (UM 0962) a ramas fara cel mai longeviv dintre sefi, Virgil Ardelean, iar in urma sa par a se reconfigura sferele de influenta. La vedere, amenintarile teroriste au lipsit, la fel si spionii deconspirati, a plouat, in schimb, cu acuzatii de politizare/politie politica. Este greu de evaluat randamentul real al serviciilor secrete, scurgerile necontrolate de informatii fiind extrem de rare.
Serviciul de Informatii Externe a functionat vreme de aproape noua luni fara un director civil, de la demisia lui Claudiu Saftoiu pana la instalarea lui Mihai Razvan Ungureanu.
Demisie fortata?
Pe 19 martie, Claudiu Saftoiu a demisionat din functia de director al Serviciului de Informatii Externe (SIE), dupa cinci luni si jumatate de la preluarea portofoliului. SIE nu a mentionat in comunicatul laconic dat publicitatii si motivele demisiei. Nici Claudiu Saftoiu nu a explicat, atunci, care au fost resorturile acestui gest, fiind extrem de rezervat. Abia inaintea referendumului pentru uninominal si a alegerilor europarlamentare, Claudiu Saftoiu avea sa publice un editorial in "Jurnalul National" in care marturiseste ca Traian Basescu i-a cerut, imperios, demisia.
Oricum, toata scena politica – de la prietenii la adversarii sefului SIE – a legat demisia de audierea lui Claudiu Saftoiu la Comisia parlamentara de anchetare a presedintelui Basescu, condusa de Dan Voiculescu. Din stenograma audierilor, "scursa" controlat in media, rezulta c