In urma cu doi ani, premierul israelian Ariel Sharon a fost internat in spital, in urma unui atac cerebral, iar imediat dupa internarea sa de urgenta, Sharon a intrat in stare de coma profunda, din care nu a mai iesit nici pana astazi.
Locul sau in guvern a fost preluat apoi de Ehud Olmert, cel care a fost dintotdeauna mana dreapta a lui Ariel Sharon si un sustinator fervent al unui plan pasnic de rezolvare a conflictului cu palestinienii.
Ariel Sharon s-a nascut in 1928, in Palestina, teritoriu aflat la acea data sub administratie britanica. S-a remarcat in razboaiele arabo-israeliene din anii 50-60 si a urcat rapid in ierarhia militara. Pentru meritele sale in razboiul de 6 zile din 1967, Ariel Sharon a fost promovat general de brigada.
A intrat in politica in 1973 si a facut parte din majoritatea guvernelor care s-au perindat la conducerea Israelului. A fost pe rand consilier pe probleme de securitate, ministru al Agriculturii, al Comertului, ministru al Constructiilor, al Apararii sau de Externe. Considerat un erou national, Ariel Sharon a devenit in 2001 prim-ministru.
La conducerea Guvernului, s-a facut remarcat prin decizii controversate. Pentru a contracara terorismul, Sharon a decis asasinarea mai multor lideri ai gruparilor fundamentaliste.
Tot el este cel care a demarat constructia asa-numitului zid de securitate, menit sa asigure protectia Israelului in fata atacurilor teroriste. in februarie 2005, Sharon a incheiat un armistitiu cu palestinienii, document care a pus capat intifadei.
In august 2005, Ariel Sharon a ordonat dezafectarea coloniilor evreiesti din Fasia Gaza, teritoriu care a fost redat palestinienilor. Decizia a fost apreciata in plan extern, insa l-a indepartat de propriul sau partid, Likud, ostil retragerii colonistilor. Sharon a parasit partidul si a infiintat o alta f