Cresterea salariului minim brut pe economie, de la 390 la 500 de lei, incepand cu 1 ianuarie, a marit amenzile pentru soferii si pietonii indisciplinati. Drept urmare, de acum, atat conducatorii auto prinsi incalcand regulile de circulatie, cat si pietonii care traverseaza neregulamentar vor fi nevoiti sa scoata din buzunar sume cu aproape 30 la suta mai mari, valoarea unui punct-amenda crescand de la 39 la 50 de lei.
Astfel, abateri frecvent intalnite in trafic, precum nepurtarea centurii de siguranta, depasirea cu 10-20 de kilometri/ora a vitezei maxime admise ori stationarea neregulamentara sunt sanctionate, potrivit Codului Rutier, cu 2 sau 3 puncte-amenda, adica cu 100 sau 150 de lei. Sume similare risca sa scoata din buzunar si soferii care sunt prinsi de politisti vorbind la telefonul mobil in timp ce conduc.
Mai mult, conducatorii auto care depasesc limita maxima de viteza cu 21-30 de kilometri/ora, cei care opresc fara motiv sau circula pe banda de urgenta a autostrazilor ori cei ce lovesc autovehiculul care circula in fata lor pentru ca nu pastreaza distanta fata de acesta risca sa scoata din buzunar amenzi din clasa a II-a (4 sau 5 puncte-amenda), adica sume cuprinse intre 200 si 250 de lei.
Potrivit Codului Rutier, soferii care depasesc cu 31-40 de kilometri/ora viteza maxima admisa ori cei care circula pe linia de tramvai, atunci cand drumul public este prevazut cu mai mult de o banda pe sens (exceptand linia de tramvai), risca amenzi din clasa a III-a (de la 6 la 8 puncte-amenda), adica de la 300 la 400 de lei.
In schimb, cei ce blocheaza intersectia vor fi sanctionati cu pana la 1.000 de lei, la fel ca si cei ce depasesc cu peste 50 de kilometri/ora viteza maxima admisa. Mai mult, acestia din urma risca sa ramana si fara permis de conducere pentru 90 de zile.
Nici pietonii nu sunt iertati. Cei