Hipotermia şi degerăturile sunt principalele boli provocate de expunerea îndelungată la ger. Temperaturile tot mai scăzute, înregistrate în ultima vreme, reprezintă un pericol pentru Hipotermia şi degerăturile sunt principalele boli provocate de expunerea îndelungată la ger.
Temperaturile tot mai scăzute, înregistrate în ultima vreme, reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră. Expunerea necorespunzătoare şi de lungă durată la frigul de afară poate avea urmări grave: hipotermie, degerături, şoc cardiac sau accidente vasculare cerebrale. Medicii ne sfătuiesc să nu ieşim din casă dimineaţa şi seara, să ne îmbrăcăm gros dacă suntem nevoiţi să stăm mai mult timp în ger şi să fim în permanenţă bine hidrataţi.
Simptome precum ameţeala, somnolenţa, puls slab, respiraţie îngreunată sau rigiditate musculară impun prezentarea de urgenţă la medic. "Expunerea îndelungată la frig poate duce la hipotermie, scăderea bruscă a temperaturii corporale sub 35 de grade. Copiii şi persoanele în vârstă sunt cele mai expuse acestui risc, pentru că nu-şi pot adapta corpul la frig.
O persoană cu hipotermie trebuie tratată la medic. Însă, ca măsură de prim ajutor, pacientul trebuie învelit într-o pătură încălzită. Dacă acesta e conştient, poate bea lichide calde, dar nu băuturi alcoolice. În perioadele geroase, ele slăbesc imunitatea organismului. De asemenea, sunt interzise duşurile fierbinţi", ne-a spus dr. Ovidiu Chiriac, medic specialist medicină generală.
Extremităţile corpului, expuse degerăturilor
Şi degerăturile sunt afecţiuni specifice iernii. Ele sunt localizate cu precădere la nivelul feţei, urechilor, mâinilor şi picioarelor. Aceste zone se înroşesc mai ales la temperaturi mai mici de -10 grade, deoarece circulaţia sangvină spre acestea este redusă sau absentă din cauza gerului. Degerăturile apar mai des la persoanele care lucre