Daca scenariile cercetatorilor se confirma, Romania se va afla, alaturi de Spania, Italia si Grecia, in "primul val" al statelor europene care vor fi afectate de schimbarile climaterice puse pe seama incalzirii globale.
Specialistii europeni au avansat si un an, 2015, pentru aceste tari, avand date ca centrul si nordul continentului se vor confrunta cu procesul de desertificare abia prin 2080.
- Romania ataca CE in justitie in problema incalzirii globale
In ceea ce priveste Romania, fenomenul va lovi intai zonele sudice, datorita carora tara noastra a fost numita candva "granarul Europei".
Specialistii in agricultura au tras deja semnale de alarma, insa in afara de ingrijorari si lamentari "de sticla", cei in mainile carora sta decizia nu par a avea pe agenda un plan de masuri pentru ca desertificarea sa nu ne loveasca in moalele capului a se citi "stomac".
Inca nu s-a auzit despre initierea unei dezbateri publice de amploare care sa caute solutii lupta politica e mai importanta, deoarece ea aduce actorilor bani pentru a se putea muta in nordul continentului, cand taranul roman va plange privindu-si pamantul mort.
Ce cred specialistii in agricultura (din mediul academic, nu comerciantii) ca ar trebui facut de urgenta? Ar trebui cautate soiuri care sa poata rezista la temperaturi foarte inalte vara si geruri uscate iarna. Si sa privim tocmai spre anul care s-a incheiat: iarna a aparut greu, abia prin februarie.
A fost un an neobisnuit de cald, comparabil cu 2006, cand temperatura a fost cu 0,1 grade mai mare fata de norma climatologica. Am avut fenomene meteorologice violente - vant puternic, furtuni cu precipitatii abundente intr-un interval scurt de timp, inundatii. Pomii fructiferi au inmugurit intre doua reprize de ger, iar recolta de fructe a fost in mare parte compromisa.
@N