În ciuda xenofobiei din Peninsulă, mulţi români au decis să se stabilească definitiv în Italia. Numărul creditelor ipotecare acordate românilor este în creştere, conaţionalii noştri
În ciuda xenofobiei din Peninsulă, mulţi români au decis să se stabilească definitiv în Italia. Numărul creditelor ipotecare acordate românilor este în creştere, conaţionalii noştri aflându-se pe primul loc în acest domeniu.
În Italia, românii sunt pe primul loc în topul străinilor care au primit răspunsuri pozitive la depunerea cererilor de creditare.
O condiţie pentru a obţine un împrumut este un cazierul fiscal fără nicio "pată". "În ultimii doi ani, în afară de italieni, românii sunt principalii noştri clienţi " ne-a declarat Giorgio Fanton (55 ani), directorul unei societăţi de împrumuturi din oraşul Ancona. "Dintre străini, românii sunt cei mai numeroşi clienţi ai noştri, sunt persoane serioase, de obicei familişti, cu locuri de muncă stabile şi care înţeleg bine sistemul financiar cu care intră în contact", a adăugat Fanton.
Nici problemele nu lipsesc. Pe fondul căderii pieţei imobiliare din Statele Unite, dobânzile au crescut îngrijorător. "În doar şase luni, mi-a crescut rata lunară cu 200 de euro. Am fost neinspirat alegând dobânda variabilă", ne-a spus Cătălin Popinciuc (38 ani), un muncitor român din Ancona, beneficiar de aproape doi ani al unui credit ipotecar.
Un alt rău necesar sunt societăţile pentru intermedierea creditelor, la care dobânda este mai mare în medie cu 3%, peste dobânda bănci.
"Până acum un an, majoritatea românilor cereau credite pentru a-şi achiziţiona o maşină, dar acum s-a dublat numărul celor care cer credit pentru casă" afirmă Camelia Rădiu, 32 ani, mediator financiar la una din agenţiile din Ancona. De obicei, societăţile de intermediere sunt gestionate chiar de bănci, pentru a acorda credite la o dobândă mai m