Sfaturile bunicii în ale gospodăriei nu şi-au pierdut utilitatea, în ciuda timpului care s-a scurs. Fie că este vorba de prepararea prăjiturilor şi mâncărurilor sau de dificila luptă cu petele, vorbele bunicii v-au ajutat să faceţi faţă celor mai dificile situaţii. De exemplu, puţini ştiu că:
- Obiectele vechi din piele îşi recapătă tinereţea după următoarea reţetă: se amesteca 3 părţi de ulei de ricin cu 2 părţi de alcool, apoi produsul se întinde cu un tampon de tifon pe toată suprafaţa obiectului. Se lasă să acţioneze 24 de ore, apoi se lustruieşte cu ulei de ricin şi, la sfârşit, cu o cârpă moale.
- Pielea lăcuită se curăţă cu un tampon de molton (pânză groasă şi moale) îmbibat în lapte sau în albuş bătut spumă, apoi se lustruieşte.
- Pantofii vechi îşi împrospătează aspectul dacă sunt frecaţi cu o ceapă tăiată în două, cu o jumătate de portocală sau grepfruit.
- Vinul cu gust de dop îşi recapătă savoarea iniţială dacă îl turnaţi încet într-o altă sticlă, în care băgaţi un fir de cupru (liţă).
- Pielea întărită se freacă bine cu glicerină. Aplicaţi-o pe degete şi masaţi obiectul uscat.
- Obiectele de aramă (cupru) nu se mai înnegresc dacă le acoperiţi cu un strat incolor de ojă.
- Obiectele de cupru capătă o patină frumoasă de „vechi“ dacă le scufundaţi în apă în care aţi fiert ciuperci.
- Obiectele de cupru îşi recapătă luciul dacă sunt frecate cu o cârpă îmbibată cu suc de lămâie. Apoi se lustruiesc cu o bucată de molton.
- Veşmintele de antilopă tocite (cu perişorii presaţi) îşi recapătă aspectul iniţial utilizând hârtie lipicioasă (scotch, de exemplu) care se lipeşte şi apoi se desprinde, sau prin frecarea cu o radieră şcolară sau cu glaspapir fin.
- Pantofii din antilopă care s-au lustruit dobândesc o nouă înfăţişare dacă se ung cu cremă de ghete. Vor avea un aspect de piele.
- Dantelele cu relief s