Analistii politici cred ca la alegerile din acest an se va vota tot pe liste. Motivul: sefii partidelor nu vor sa piarda controlul.
Sansele ca romanii sa voteze uninominal in 2008 scad de la o zi la alta. Proiectul de lege pentru care guvernul si-a asumat raspunderea s-a intors in parlament, nu are un termen clar pentru finalizare si are si o lege concurenta.
Mai mult, dincolo de declaratiile oficiale, sefii de partide stiu ca renuntarea la liste este echivalenta cu pierderea controlului formatiunilor pe care le conduc. Pentru toate aceste motive, analistii politici considera ca sansele introducerii sistemului uninominal in 2008 sunt aproape nule.
Teodorescu: Sefii de partide pierd controlul
Legea privind uninominalul s-a intors in parlament dupa ce Curtea Constitutionala a respins, la sesizarea presedintelui Traian Basescu, trei dintre articolele sale. Deocamdata insa pare ca interesul pentru punerea de acord cu decizia Curtii nu este decat declarativ.
Pe langa faptul ca nu exista un termen precis pentru discutarea legii, la tergiversarea adoptarii variantei propuse de guvern in colaborare cu Pro-Democratia contribuie si demersul PD-L, care a depus un act normativ privind uninominalul majoritar in doua tururi.
In aceste conditii, dezbaterea s-ar putea prelungi pe termen nelimitat, existand precedente numeroase, unul dintre ele fiind statutul minoritatilor, pe care oficial partidele il sustin, dar proiectul a ramas in discutie de trei ani.
Integral in Evenimentul Zilei Analistii politici cred ca la alegerile din acest an se va vota tot pe liste. Motivul: sefii partidelor nu vor sa piarda controlul.
Sansele ca romanii sa voteze uninominal in 2008 scad de la o zi la alta. Proiectul de lege pentru care guvernul si-a asumat raspunderea s-a intors in parlament, nu are un termen clar pentru