După un an cu peste 2.000 de evenimente şi creşteri economice substanţiale, Sibiul a predat ştafeta viitoarelor capitale culturale europene, Liverpool şi Stavanger. Inventivitatea a explodat După un an cu peste 2.000 de evenimente şi creşteri economice substanţiale, Sibiul a predat ştafeta viitoarelor capitale culturale europene, Liverpool şi Stavanger.
Inventivitatea a explodat ca o bombă în centrul oraşului, iar artele s-au strecurat în toate ungherele Sibiului, pe scenă, pe stradă, în Piaţa Mare, printre clădirile vechi şi chiar în uzină, unde s-a jucat teatru. În 2007, Capitala Culturală Europeană a absorbit din toate colţurile lumii producţii fascinante, care au lăsat urme adânci în amintirea publicului.
A fost un an plin, cu 337 de proiecte şi 2.062 de evenimente, care i-a îmbogăţit la propriu pe comercianţii sibieni şi la figurat pe turiştii consumatori de cultură. Două milioane de spectatori s-au bucurat de reprezentaţii în 380 de locuri. Un alt oraş românesc ar putea deveni capitală culturală abia în 2019 sau 2020. Oficialii Iaşiului şi-au anunţat deja intenţia de a candida.
Număr triplu de turişti
Aproximativ 10.000 de oameni au fost prezenţi pe 31 decembrie, în Piaţa Mare, la închiderea anului cultural, pentru a asista la concertele trupelor Reamonn, The Prodigy şi Europe, dar şi la un fascinant spectacol de foc şi lumină.
Numărul turiştilor până la începutul lunii decembrie atinsese cifra de 700.000, dublu faţă de 2006 şi triplu faţă de anul 2005, iar până la sfârşitul lui 2007, organizatorii estimau o creştere cu încă 100.000 de turişti. Din numărul total de turişti, 40% au fost străini, cei mai mulţi venind din Germania, Luxemburg, Franţa, Belgia, Austria şi Marea Britanie.
Sibienii s-au îmbogăţit
Guvernul a alocat 40 milioane de euro pentru finanţarea programului, iar S