>> Noi proteste au fost blocate ieri de poliţie la Nairobi, în timp ce mediatorii internaţionali încearcă să rezolve criza care a provocat moartea a circa 350 de oameni în ultimele >> Noi proteste au fost blocate ieri de poliţie la Nairobi, în timp ce mediatorii internaţionali încearcă să rezolve criza care a provocat moartea a circa 350 de oameni în ultimele zile.
Activităţile turistice au fost suspendate în Kenya, iar activitatea economică a fost dată peste cap în întreaga regiune, în urma violenţelor postelectorale. Potrivit analiştilor, diferendele dintre triburi, care în mod normal sunt acceptate şi nu creează violenţe în Kenya, sunt exploatate acum de politicieni care, în lupta pentru putere, manipulează populaţia ce se zbate în sărăcie.
Protestele, raidurile poliţiei şi violenţele izbucnite între triburi au făcut ravagii în Kenya în ultima săptămână, după ce alegerile din 27 decembrie au fost contestate de opoziţie, care susţine că au fost falsificate.
Potrivit unui bilanţ al AFP, din surse oficiale ale poliţiei, spitalelor şi morgilor, peste 350 de oameni au fost ucişi în violenţele din ultimele zile.
Crucea Roşie kenyană a estimat că aproximativ 100.000 de oameni au rămas fără adăpost.Violenţa postelectorală a luat forma luptei tribale, între membrii tribului Kikuyu al preşedintelui reinstalat Mwai Kibaki şi alte triburi mai mici, susţin observatorii internaţionali. "Am văzut foarte mulţi tineri omorâţi prin înjunghiere, am văzut trupuri mistuite de flăcări", a declarat liderul opoziţiei, Raila Odinga, înfrânt în alegeri.
Trimişi europeni au vizitat cartierele mizere ale oraşelor pentru a verifica acuzaţiile privind brutalitatea poliţiei. Un mare număr de poliţişti a fost dispus ieri pe străzile capitalei kenyene Nairobi pentru a împiedica adunarea protestatarilor opoziţiei, care plănuiau noi manifestaţii.