Dorian Branea este directorul foarte tinarulului Institut Cultural Roman din Varsovia. Doru aduce destul de mult cu Richard Gere si a stat un an in SUA, ca sa studieze relatiile internationale la Georgetown University.
Cititi, va rog, aici in amanunt despre ultimul proiect al institutiei pe care o conduce.
Haideti sa va spun, scurtissim, doua povesti. Prima : acum 5 ani, am avut doua burse in Polonia, la Cracovia, la Universitatea Jagellona. Un imens privilegiu pentru mine! Majoritatea covirsitoare a cersetorilor pe care i-am intilnit in lunile in care am stat in acest senzational oras (care mi-a schimbat viata in mod fundamental) erau romani; nu numai tigani, dar mai ales tigani. La caminul studentesc in care am locuit (Piast Dom), am auzit de citeva ori cum despre studentii romani se spunea ca sint “tigani imputiti”. A doua: in decembrie 2007, am fost, pentru o saptamana, din nou in Polonia. Doua zile (si un pic) am fost in Cracovia. Singurii doi cersetori pe care i-am vazut – in fata Catedralei Sfinta Maria – vorbeau romaneste.
Sa va mai spun ceva: cunoscatorii de limba romana din Polonia – romani sau polonezi – sint foarte des solicitati de politie pentru a fi interpretii infractorilor care au cetatenie romana.
Cititi, va rog, si aici un interviu cu Dorian Branea, facut de Doamna Gabriela Adamesteanu, dupa lectura caruia sint sigur ca va veti face o imagine mai clara cu privire la viziunea managerial-culturala (elastica, inteligenta, articulata) - a directorului ICR Varsovia.
Campania “Cuvintele uitate ale admiratiei” e o idee excelenta. Spontan, primul gest pe care imi vine sa il fac e sa indrept spre autorii ei un ropot de aplauze. Ma ajutati?
Dorian Branea este directorul foarte tinarulului Institut Cultural Roman din Varsovia. Doru aduce destul de mult cu Richard Gere si a stat un an in SUA, ca sa studie