Crestinii ortocsi sarbatoresc, astazi, Boboteaza, iar maine, Sfantul Ion, marcandu-se in acest fel sfarsitul sarbatorilor de iarna. Mii de credinciosi se duc la biserica pentru a lua agheazma, iar preotii sfintesc apele. In localitatile de langa o apa curgatoare, se arunca o cruce mare de lemn in apa, iar mai multi tineri incearca sa o prinda. Cel care va lua crucea va fi ferit de rele tot anul, potrivit traditiilor. La Patriarhie, ca in fiecare an, va avea loc o slujba speciala. In portul Tomis, 50 de scafandri s-au aruncat in apa pentru a recupera crucile.
Obiceiuri de Boboteaza
In multe zone din tara, se pastreaza traditiile si obiceiurile populare. In judetul Galati, cand preotul umbla din casa in casa, stropind cu agheazma, femeile ii pun in traista un fuior de canepa, pentru ca se spune ca firele lui reincalzesc relele anului. Mai exista obiceiul, regasit si la Santana de Mures, ca flacaii sa joace peste foc, sarind peste flacari pentru a se curata si feri de boli, transmite Radio Romania Actualitati, receptionat de Rador.
Dupa saritul peste foc, cei prezenti se incalzesc cu vin fiert, prajesc carnati si slanina si se distreaza pana la ivirea zorilor. Tot in aceasta zi, se taie crengute din pomi si se aseaza intr-un vas, la caldura si dupa cum va inverzi fiecare, va prevesti rodul fructelor respective.
In Oltenia exista obiceiul ca animalele sa fie botezate cu apa sfintita, ca sa fie protejate. La Slatioara sunt organizate, de Boboteaza, si concursuri hipice, unde sunt premiati cei mai frumosi si ingrijiti cai. Copiii din satul Valcau de Jos, din judetul Salaj, leaga cu descantece pomii din gospodarii pentru ca acestea sa nu fie ocolite de belsug si noroc in noul an. Crestinii ortocsi sarbatoresc, astazi, Boboteaza, iar maine, Sfantul Ion, marcandu-se in acest fel sfarsitul sarbatorilor de iarna. Mii de credinciosi se duc la