În lipsa unor reglementări stricte, după 1990 a apărut şi o mulţime de falşi terapeuţi, care au profitat din plin de carenţele legislative. Fără un act normativ privind practicarea
În lipsa unor reglementări stricte, după 1990 a apărut şi o mulţime de falşi terapeuţi, care au profitat din plin de carenţele legislative.
Fără un act normativ privind practicarea acestor forme de terapie, sub acoperirea unui cabinet de masaj, oricine îşi putea deschide într-un apartament de bloc o afacere profitabilă, fără să poată fi supus niciunui control riguros.
În primăvara acestui an, parlamentul a adoptat Legea 118/2007 privind organizarea şi funcţionarea activităţilor şi practicilor de medicină complementară/alternativă. Părea că era nebuloasă a şarlataniei şi a practicilor empirice avea să apună.
Din păcate însă, legea nu face decât să producă şi mai multă confuzie şi oferă o şi mai mare libertate neguţătorilor de visuri. Potrivit noii legi, în afară de medici, dentişti şi asistente, orice persoană cu studii superioare îşi poate deschide un cabinet. După un curs de perfecţionare, un "nemedic" poate practica în cadrul unui cabinet cele mai ciudate metode terapeutice.
Dacă în Uniunea Europeană sunt recunoscute doar câteva practici de medicină complementară - în conformitate cu reglementările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, legea românească dă undă verde unor practici cel puţin ciudate. De la Ayurveda până la cromoterapii şi terapii prin râs, toate sunt legalizate pe teritoriul României.
Mai mult, deşi bugetul Sănătăţii este din ce în ce mai sărac, toate aceste practici pot fi decontate de acum înainte, legal, de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Singura condiţie este ca aceia ce practică metode alternative şi care nu sunt licenţiaţi în domenii medicale să fie coordonaţi de un medic. Orice fel de medic. Legea nu precizează. Iar cum