Cand va depune juramantul, pe 20 ianuarie 2009, urmatorul presedinte al Statelor Unite isi va asuma responsabilitatea pentru cel mai dificil, periculos si complex set de provocari de politica externa la care a fost supus vreodata un nou-venit la Casa Alba, comenteaza Time.
Indiferent ce se va intampla la acel moment in Irak, Iran, Afganistan, Pakistan, sau in procesul de pace israeliano-arab, este evident ca George W. Bush va trasmite, in fiecare dintre cazuri, succesorului sau, macar cateva afaceri nerezolvate, sau chiar o criza in derulare.
- Hillary Clinton sprinteaza pentru a-l depasi pe Obama
In lupta cu iesirea din aceste mlastini, scrie Time, Statele Unite vor avea nevoie de ajutorul unei lumi in care reputatia Americii are de suferit, de cel al unei Organizatii a Natiunilor Unite slabite, si de sprijinul unor aliati a caror incredere in rolul Americii de organizator al puterii si intereselor lor, este profund zdruncinat.
Desi Bush incearca sa repare ce se mai poate, si sa marcheze puncte diplomatice in ultimul sau an de mandat, sunt lideri care deja ii numara zilele ramase 380 incepanad de astazi (6 ian. 2008).
Indiferent ca va fi republicana sau democrata, administratia care o va inlocui pe cea a lui Bush va avea o perioada de gratie in plan extern, dar si o luna de miere cu Congresul.
Acela va fi momentul pentru actiuni rapide, pentru a demonstra respectul pentru legile internationale, si reconsiderarea tratatelor si a organizatiilor ca baza a politicii externe americane.
Pentru a trimite cel mai puternic dintre semnale, comenteza Time, urmatorul presedinte va trebui sa reafirme, la scurt timp dupa instalarea in functie, aderarea totala la Conventia de la Geneva privind tortura, sa restabileasca drepturile detinutilor, si sa "re-semneze" tratatul prin care se infiinteaza Tribunalul