Alimente medicament
Reteta pentru prepararea painii de graham
Se macina graul impreuna cu taratele. Morarilor nu le place sa faca asta, din motive usor de inteles. De aceea, trebuie sa verificam cu atentie faina primita. Cine consuma mai multa paine cu tarate si are posibilitatea sa achizitioneze o masina de urluit va fi in avantaj, caci nu mai poate fi tras pe sfoara. Am cunoscut in Tirol un profesor care avea o boala grava de stomac. Deoarece nu tolera decat foarte putine alimente, slabise enorm si devenise neputincios. I s-a recomandat painea de graham si o asemenea masina mai mica de urluit. Si-a comandat-o imediat la Viena, isi macina singur faina, iar destoinica lui sotie ii cocea painea. S-a inzdravenit si stomacul i s-a vindecat atat de bine, incat nu mai refuza nici un fel de mancare.
Unul, doua, trei sau patru kilograme de faina integrala (dupa numarul persoanelor pentru care se pregateste painea) sunt puse intr-un lighean, se adauga apa fierbinte si se face un aluat, care va fi lasat sa stea peste noapte intr-un loc caldut. Nu e ingaduit sa se puna in aluat nici maia, nici sare sau vreun alt condiment.
In ziua urmatoare se modeleaza din aluat paini mai mici de forma ovala sau painisoare, se introduc in cuptorul incalzit ca pentru painea obisnuita si se lasa la copt o ora si un sfert pana la o ora si jumatate.
Indata ce a fost scoasa, painea coapta se cufunda trei-patru secunde in apa clocotita, dupa care se va intoarce pentru putin timp in cuptor, ca sa se usuce.
Aceasta ultima manevra am aflat-o de la un brutar, care mi-a spus ca de-a lungul anilor incercase coacerea unei asemenea paini in mai multe feluri si constatase ca acest mod de coacere era cel mai bun, intrucat permitea extragerea din tarate a tuturor principiilor nutritive, indeosebi a zaharului.
Cunosc numerosi barbati care au mancat si continua s