Dar si anul de majorat al democratiei romanesti postcomuniste. Un esec, spun unii. Un neasteptat succes, spun ceilalti. Depinde ce jumatate de pahar beau.
Economistii spun ca miracolul economic romanesc e pe cale sa se vestejeasca. Anul 2007 a aratat-o din plin. Parghiile care miscasera economia inainte vreme de 8 ani, stimuland si, uneori, simuland cresterea economica si agoniseala in buzunarul bugetar, s-au uzat. Consumam mai mult decat producem, suntem prea putini pentru cat consumam si prea multi pentru pensiile si ajutoarele sociale pe care le acorda guvernul. Chiar daca anul 2007 va fi marcat in calendare de istorici drept anul exodului spre vest, lucrurile nu s-au limpezit in tara, iar balantele contabile au tot mai multe rubrici care se incheie cu solduri negative.
Valul de milioane de romani plecati sa cucereasca vestul sau cel putin santierele lui a lasat in urma probleme sociale, unele dintre ele cutremuratoare. Familii destramate, copii dezechilibrati psihic, unii inclinati catre sinucidere sau abandon scolar. Se prefigureaza, in viitorul apropiat, o generatie a abandonatilor, crescuta de generatia de varsta a treia cu fantasmele si nostalgiile ei. O parte din Romania anului 2007 a fost crescuta de parinti imaginari. Si chiar daca se spune ca emigrantii au ajuns una dintre sursele financiare majore pentru produsul intern brut, nu vom sti nicicand ce au importat ei, bani sau probleme sociale si penale.
Cazul romanului care, se spune, a ucis cu bestialitate o italianca este varful aisbergului. Recent politia spaniola a prins cativa romani care traficau din greu droguri. Politia a gasit sapte tone de hasis in barlogul lor. Integrarea europeana a Romaniei a insemnat declansarea, la nivel continental, a unei dezbateri tensionate, uneori cu miros extremist, in legatura cu soarta si viitorul romilor in interiorul Uniunii. Dar si cu soarta r