"Bilantul anului 2007 este negativ, dar faptul ca economia s-a asezat cu picioarele pe pamant este binele din miezul raului"
La un an de la aderarea la UE, Romania nu se infatiseaza nici mai rau, nici mai bine decat celelalte tari fost-comuniste in primul lor an de existenta in comunitatea europeana. Din perspectiva cresterii economice, cu toate minusurile inregistrate, sta chiar mai bine decat unele tari vecine, dar din aceea a accesarii fondurilor structurale, are intarzieri. Pe ultima suta de metri, proaspatul ministru al Agriculturii, d-l Dacian Ciolos, a reusit sa evite activarea clauzei de salvgardare, atragand, desi este liberal, simpatia si felicitarile presedintelui Basescu, intr-o ipostaza notabila de normalitate politica. In general vorbind, 2007, care a fost anul unei secete cumplite, a provocat reaprinderea inflatiei, cresterea accelerata a deficitului comercial, caderea leului si marirea galopanta a preturilor (cauza de fapt a inflatiei peste asteptari). In acelasi timp, 2007 a fost anul celei mai substantiale mariri a pensiilor si anul in care guvernantii au decis ca salariul minim sa sara de la 350 la 500 de lei, imediat dupa 1 ianuarie 2008. In fine, anul abia trecut a marcat o crestere substantiala a alocarii de bani publici pe criterii clientelare. Despre toate acestea si despre ceea ce ne asteapta in anul in care abia am intrat calare pe bulele voioase de sampanie, ne vorbeste reputatul analist economic Ilie Serbanescu.
"Inflatia a revenit, iar leul a luat-o in sus"
- Cum arata Romania la implinirea unui an de la aderarea la Uniunea Europeana, domnule Ilie Serbanescu?
- Bilantul nu este pozitiv, dar nici nu avea cum sa fie altfel, avand in vedere ca, in procesul integrarii, mai intai vin costurile si apoi beneficiile. Beneficiile sunt, la randul lor, un proiect; cum se va materializa el pana la urma ram